Sandschap heeft de ‘komerbij-bank’ ontworpen voor de prijsvraag van BeeWare040. BeeWare040 (beeware.proeftuin040.nl) heeft eind 2015 een prijsvraag uitgeschreven om een meubel te ontwerpen dat tegelijkertijd dienst doet als insectenhotel, zitmeubel en informatievoorziening. BeeWare040 zet zich op diverse manieren in om de habitat voor de bij te vergroten, de populatie te vergroten en burgers/bedrijven te betrekken bij het probleem van de bij – maar beter de oplossing ervan! In samenwerking met Bjorn Mensink heeft Sandschap deze fraaie bank ontworpen. De eerste prijs is aan onze neus voorbij gegaan, maar we willen u deze fraaie bank niet onthouden.

 

 ‘’If honey bees become extinct,

human society will follow in four years.”            – Albert Einstein –

komerbij bank beeld 3

Bijen zijn essentieel voor de bestuiving van planten. Hierdoor zorgt dit bijzondere volk niet alleen voor hun eigen overlevering maar ook van die van vele vruchten, noten en zaden van planten: en dus die van ons! De intensivering van de landbouw, met haar monocultuur en bestrijdingsmiddelen hebben de familie Bij geen goed gedaan. Tegelijkertijd is dezelfde landbouw afhankelijk van de bestuiving en worden imkers ingezet om de gewassen tot volle wasdom te laten komen.

We kennen de kenmerkende bijenkasten van landelijke gebieden, kinderboerderijen en dergelijke. De imkerij is in opkomst en heeft onze bebouwde omgeving ontdekt om de bij dichterbij huis te brengen. Op kansrijke plekken worden bijenkasten geplaatst welke beheerd worden door een imker. Als beloning mag de imker de door bijen omgezette nektar in honing oogsten. Het houden van een bijenvolk op de gewenste plaats vraagt arbeid en onderhoud. Een bijenvolk is kwetsbaar voor parasieten. Hoe meer bijen(volken) hoe beter voor de wereld.

Om hier bij stil te staan, of beter: te zitten hebben we de komerbij-bank ontworpen. Een bank die de natuur letterlijk draagt: een gezaagd stam van acacia (waarvan de nektar geliefd door bijen) hardhout met jou er op. De steunen van de bank zijn van CorTen staalplaat met een lasergesneden patroon van honingraten. Bovenop de zitting is bovenstaande verbeelding van de bijenkringloop te vinden lasergegraveerd in de stam. De langszijden van de houten balk zijn voorgeboord in een honingraatpatroon met verschillende diameters als bijenhotel. Door de verschillende diameters zijn deze geschikt voor bij- en hommelachtigen. Deze bplekken geplaatst worden in combinatie met bijenkasten op zichtbare afstand.

Kom je er ook bij?

 

kom-er-bij bank

Afmeting     ca. 220x60x45 cm (lxbxh)
Materiaal     zitting Robinia hardhout (ca. 220x60x30 cm) eventueel gelamineerd
Voorzijde     voorzien van voorgeboorde bijenhotel in honingraatpatroon (verschillende diameters)
bovenzijde   voorzien van lasergesneden informatievoorzien zoals voorstel hierboven
Materiaal     zijsteunen CorTen staal plaat geperforeerd met honingraatpatroon (ca. 60x60x12 cm)

 

komerbij bank